Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nafaszerowany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1,5 kg
Wątróba (z kurczaka) 30 dkg
kasza manna 2 łyżki
pietruszka zielona 1 pęczek
olej 200 ml
pieprz
sól
wykałaczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nafaszerowany

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Do miski drobno kroimy umytą i wyczyszczoną wątróbkę. Do niej kroimy pietruszkę, wsypujemy kaszę mannę, 2 łyżki oleju, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Kurczak nafaszerowany foto
2
Kurczakowi obcinamy szyjkę, ale tak by skóra została, którą spinamy wykałaczkami. Faszerujemy naszego kurczaka,a otwór też spinamy wykałaczką. Dokładnie nacieramy go przyprawą i zostawiamy na noc.
Krok 2 - Kurczak nafaszerowany foto
3
Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy resztą oleju i pieczemy w temp 180 stopniach, około 1,5 godz. Musimy pamiętać, aby co jakiś czas podlewać powstałym wywarem. Jeśli lubicie bardziej przypieczony, to trochę dłużej potrzymać w piekarniku.
Krok 3 - Kurczak nafaszerowany foto
4
Podajemy z ziemniaczkami, surówką, lub kapustką.
Smacznego
Krok 4 - Kurczak nafaszerowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 03.02.2014 15:43
popularne i pyszne jedzonko :)
Konczi 02.02.2014 21:20
kurcze pieczone - jest smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak