Kurczak nafaszerowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1,5 kg
  • Wątróba (z kurczaka)

    30 dkg
  • kasza manna

    2 łyżki
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • olej

    200 ml
  • pieprz

  • sól

  • wykałaczki

  • przyprawa do kurczaka

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak nafaszerowany foto
Kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Do miski drobno kroimy umytą i wyczyszczoną wątróbkę. Do niej kroimy pietruszkę, wsypujemy kaszę mannę, 2 łyżki oleju, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Kurczak nafaszerowany foto
Kurczakowi obcinamy szyjkę, ale tak by skóra została, którą spinamy wykałaczkami. Faszerujemy naszego kurczaka,a otwór też spinamy wykałaczką. Dokładnie nacieramy go przyprawą i zostawiamy na noc.
Krok 3 - Kurczak nafaszerowany foto
Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy resztą oleju i pieczemy w temp 180 stopniach, około 1,5 godz. Musimy pamiętać, aby co jakiś czas podlewać powstałym wywarem. Jeśli lubicie bardziej przypieczony, to trochę dłużej potrzymać w piekarniku.
Krok 4 - Kurczak nafaszerowany foto
Podajemy z ziemniaczkami, surówką, lub kapustką.
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jowant 03.02.2014 15:43
popularne i pyszne jedzonko :)
Konczi 02.02.2014 21:20
kurcze pieczone - jest smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat