Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany pomarańczą
Kroki postępowania
Pora pokrój w talarki i wypłucz. Następnie na patelnie dodaj masło i podsmaż pora. Gdy się zarumieni dodaj pomidora bez skórki i pomarańcz pokrojone w kostkę (zakończ smażenie zanim składniki zaczną się rozpadać).
W moim farszu dodałam ser pleśniowy, ale zgodnie stwierdziliśmy, że nie był konieczny, dlatego nie podałam go w liście składników.
Kurczaka dokładnie umyj, a następnie nafaszeruj podsmażonymi składnikami. Otwór zaszyj białą nitką, żeby nic nie wypłynęło.
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj marynatę z oleju, ziół oraz przyprawy do kurczaka. Dokładnie natrzyj marynatą mięso.
Włóż do piekarnika na 1- 1,5 godziny, w zależności od wielkości kurczaka.
Podczas pieczenia obracaj kurczaka co jakiś czas, żeby mógł się zarumienić z każdej strony.
Ja podaję z ryżem lub z frytkami, ale niestety tym razem tak szybko znikł z talerza, że nie zdążyłam zdjęcia zrobić. Smacznego!