Doradca Smaku XI: Ślimaki z pomidorami i serem pleśniowym, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Ślimaki z pomidorami i serem pleśniowym, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ślimaki z serem pleśniowym i ziołami prowansalskimi, czyli specjalność kuchni francuskiej. Danie wymaga odwagi, ale odpłaca się rewelacyjnym smakiem. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    3/4 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • masło

    25 g
  • tarty ser roquefort

    80 g
  • białe wino wytrawne

    3/4 szklanki
  • ślimaki

    10 szt.
  • masło do smażenia

    2-3 łyżki

Kruszonka:

  • masło

    25 g
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • bułka tarta

    2 łyżki

Dodatek:

  • bagietka czosnkowa lub ziołowa

    1 szt.

Do smaku:

  • chili pieprz cayenne

  • zioła prowansalskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Pomidor parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią masło. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy ser, wlewamy wino. Do sosu wkładamy ślimaki. Nie smażymy ich długo, dodajemy pomidory. Trzeba pilnować czasu, gdyż im dłużej przygotowujemy ślimaki, tym bardziej gumowe się stają. Na koniec doprawiamy chili pieprzem cayenne.

Masło, musztardę, bułkę tartą oraz zioła prowansalskie łączymy ze sobą. Przekładamy ślimaki do specjalnego naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką. Pieczemy 10 minut na grillu górnym w temperaturze 200°C.

Bagietkę kroimy na grube kromki. Kromki zarumieniamy na patelni lub pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem razem ze ślimakami.

Ślimaki podajemy w naczyniu, w którym się piekły z czosnkowymi grzankami.

Doradca Smaku
Ślimaki smażymy krótko, gdyż im dłużej je przygotowujemy, tym bardziej gumowe się stają.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

4 tygodnie temu
Ciekawa jestem jak smakują ślimaki, bo jeszcze nigdy ich nie jadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat