Kurczak nadziany mięsem mielonym, dynią i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem kolorowych darów jesieni oraz aromatycznej natki z pietruszki i wyrazistej cebulki z czosnkiem to świetny pomysł na rodzinny obiad.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurczak

    1.9 kg
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki

Farsz:

  • mięso mielone drobiowe

    500 g
  • dynia

    200 g
  • suszona żurawina

    60 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tarta bułka

    1 łyżka
  • jajka

    1 szt.
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • cebule

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz kolorowy

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.


2. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.


3. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.


4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat