Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nadziany mięsem mielonym, dynią i żurawiną

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem kolorowych darów jesieni oraz aromatycznej natki z pietruszki i wyrazistej cebulki z czosnkiem to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

Składniki

kurczak 1.9 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 3 łyżki

Farsz:

mięso mielone drobiowe 500 g
dynia 200 g
suszona żurawina 60 g
natka pietruszki 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
cebule 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz kolorowy 1 szczypta
olej 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziany mięsem mielonym, dynią i żurawiną

1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.


2. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.


3. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.


4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak