Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak
1,5 kg -
sos sojowy
3 łyżki -
oliwa
1,5 łyżki -
majeranek
2 łyżki -
sól, pieprz
do smaku -
wino czerwone
150 ml -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st .
Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem.
Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa). Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się