Kurczak na rauszu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,5 kg
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • wino czerwone

    150 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Także w środku. Do miseczki przelać sos sojowy i oliwię, dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wymieszać. Wlać 100 ml wina i ponownie dobrze wymieszać.

Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st .

Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem.

Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa). Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 03.04.2014 19:34
pychota taki kurczak
iziona 19.02.2014 20:43
Cudowny w takich kolorkach lubię najbardziej
Ilona_eS 19.02.2014 12:35
yhmm wyglada apetycznie:)
Milka100 18.02.2014 23:03
apetyczny kurczak
brioszka 18.02.2014 20:53
pięknie wygląda :)
Agata3 18.02.2014 20:31
mmm.. ale kurczaczek.. aż ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat