Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na rauszu

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
sos sojowy 3 łyżki
oliwa 1,5 łyżki
majeranek 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
wino czerwone 150 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na rauszu

Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Także w środku. Do miseczki przelać sos sojowy i oliwię, dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wymieszać. Wlać 100 ml wina i ponownie dobrze wymieszać.

Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st .

Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem.

Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa). Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.04.2014 19:34
pychota taki kurczak
iziona 19.02.2014 20:43
Cudowny w takich kolorkach lubię najbardziej
Ilona_eS 19.02.2014 12:35
yhmm wyglada apetycznie:)
Milka100 18.02.2014 23:03
apetyczny kurczak
brioszka 18.02.2014 20:53
pięknie wygląda :)
Agata3 18.02.2014 20:31
mmm.. ale kurczaczek.. aż ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak