Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na parze z konfiturą z czerwonej cebuli, DS XX odc. 30
Konfitura z czerwonej cebuli staje się coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. Z łatwością można przygotować ją w domu! Szczególnie pyszna jest z dodatkiem żurawiny, która nadaje jej słodko-kwaśny smak. W tym przepisie w towarzystwie aromatycznego kurczaka stanowi świetny pomysł na obiad!
Jak przygotować kurczaka i konfiturę z czerwonej cebuli?
Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy tymiankiem i wlewamy odrobinę wina, lekko podgrzewamy i parujemy wino. Po chwili wlewamy śmietankę 18% i wolno gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Mieszamy aby ser się rozpuścił.
Piersi z kurczaka nacinamy w połowie. Środek posypujemy solą i Papryką słodką Prymat i wykładamy farsz. Wbijamy wykałaczki aby mięso nie otwierało się podczas pieczenia. Doprawiamy na wierzchu solą i Lubczykiem Prymat. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku funkcja termoobieg, czas 12 minut, temperatura 160 stopni.
Czerwoną cebulę siekamy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na wolnym ogniu. Wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy ocet. Doprawiamy suszonym rozmarynem. Wolno podgrzewamy aż cebula będzie miękka. Dodajemy Żurawinę Smak, mieszamy i krótko podgrzewamy.
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (wyjmujemy z niego wykałaczki). Nakładamy na talerz konfiturę z cebuli i faszerowanego kurczaka. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół.