Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kurczak na parze z konfiturą z czerwonej cebuli, DS XX odc. 30

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie domowej konfitury z czerwonej cebuli to pomysł na ciekawy obiad! Nie potrzeba tu wymyślnych składników, aby stworzyć iście restauracyjne danie. 

Składniki:

Kurczak:

pierś z kurczaka
4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
oliwa
1 łyżka
olej
1 łyżka
cebula
1 sztuka
pieczarki
150 g
wino białe wytrawne
2 łyżki
śmietanka 18%
40 g
ser żółty
3 plastry
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Konfitura z czerwonej cebuli:

olej
2 łyżki
cebula czerwona
2 duże sztuki
ocet winny czerwony
120 ml
cukier trzcinowy
Żurawina klasyczna Smak
2 łyżki
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
łyżeczki
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na parze z konfiturą z czerwonej cebuli, DS XX odc. 30

Konfitura z czerwonej cebuli staje się coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. Z łatwością można przygotować ją w domu! Szczególnie pyszna jest z dodatkiem żurawiny, która nadaje jej słodko-kwaśny smak. W tym przepisie w towarzystwie aromatycznego kurczaka stanowi świetny pomysł na obiad!

Jak przygotować kurczaka i konfiturę z czerwonej cebuli?

1

Cebulę, czosnek i pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy tymiankiem i wlewamy odrobinę wina, lekko podgrzewamy i parujemy wino. Po chwili wlewamy śmietankę 18% i wolno gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Mieszamy aby ser się rozpuścił. 

2

Piersi z kurczaka nacinamy w połowie. Środek posypujemy solą i Papryką słodką Prymat i wykładamy farsz. Wbijamy wykałaczki aby mięso nie otwierało się podczas pieczenia. Doprawiamy na wierzchu solą i Lubczykiem Prymat. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku, góra-dół 180 stopni około 20 minut. 

3

Czerwoną cebulę siekamy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na wolnym ogniu. Wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy ocet. Doprawiamy suszonym rozmarynem. Wolno podgrzewamy aż cebula będzie miękka. Dodajemy Żurawinę Smak, mieszamy i krótko podgrzewamy. 

4

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (wyjmujemy z niego wykałaczki). Nakładamy na talerz konfiturę z cebuli i faszerowanego kurczaka. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół.

Takie danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Możesz wykorzystać ten przepis także przy przygotowywaniu romantycznej kolacji - druga połówka będzie zachwycona. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuba 22.07.2024 20:19
Czas pieczenia surowego kurczaka 12 minut w 160 stopniach XD na nagraniu widać czas na piekarniku przy wkładaniu i wyjmowaniu kurczaka i czas to prawie godzina…
Doradca Smaku 23.07.2024 08:55
Dziękuję za Twój komentarz! W przepisie został błędnie podany czas pieczenia - z funkcją pary w 160 stopniach będzie to 30 minut, w opcji góra-dół 180 stopni i około 20 minut. Informacje zostały dodane do przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak