Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak marengo

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
olej 1/2 szkl
mąka kukurydziana 1/2 szkl
pieczarki 200 g
cebula biała 2 szt
czosnek 4-5 ząbków
pomidory 3 szt
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
oliwki czarne
oliwki zielone
sól
pieprz
tymianek
rosół drobiowy 1-2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak marengo

Kroki postępowania

1
mięso dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na pół godziny, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i obsmażamy na oleju
Krok 1 - kurczak marengo foto
2
do obsmażonego kurczaka dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę,posypujemy tymiankiem chwilę dusimy pod przykryciem, następnie podlewamy szklanką rosołu i dusimy 20 minut
Krok 2 - kurczak marengo foto
3
po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i pomidory, uzupełniamy rosół i dusimy kolejne 20 minut
Krok 3 - kurczak marengo foto
4
pod koniec dodajemy przecier i oliwki po około 15 sztuk każdego rodzaju, doprawiamy do smaku i dusimy 10 minut
Krok 4 - kurczak marengo foto
5
podajemy z ryżem lub ziemniakami
Krok 5 - kurczak marengo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 19.05.2014 23:28
Fajny kurczak :-)
kuklik 10.03.2014 06:36
apetyczne danie
Dorian 09.03.2014 15:50
bardzo smakowity kurczak
sylwia_sl 09.03.2014 11:52
Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka
adelajda 09.03.2014 11:01
kurczaczka to ja lubię :)
Lidzia 09.03.2014 10:58
Smaczny. Robię podobny, ale bez pieczarek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak