kurczak faszerowany pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    2 kg
  • pierś z kurczaka

    1 podwójna
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie umyć,usunąć wszystkie kości uważając aby nie przecinać skóry, natrzeć całego solą,pieprzem,papryką ja używam również przyprawy delikat czerwony.
FARSZ: pierś z kurczaka mielimy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy, pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i również podsmażamy. Cebulę i pieczarki dodajemy do mięsa przyprawiamy solą,pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko.
Farsz wyrobić i dokładnie nafaszerować nim kurczaka.Zaszyć kurczaka nicią lub wykałaczkami.
Natrzeć kurczaka oleje i papryką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160−180*C i piec do złotego koloru ok.45−60min.
Co jakiś czas polewać go sose z brytwanki lub gorącą wodą( ważne )
Kurczaka podajemy w całości lub w plasterkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 18.04.2015 12:24
świetnie wygląda
1j1o1l1a1 27.05.2012 19:06
smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat