Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak caprese
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.
Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.
Smacznego :)