Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak caprese

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójna pierś
mozzarella 1/2 kulki
pomidorki koktajlowe 2 gałązki
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 2 szt niewielki
cukinia 1 niewielka szt
bazylia świeża kilka listkow
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz d/s
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 1 lyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak caprese

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.
Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anetaM18 15.02.2017 13:28
Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak