Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak, buraczki, kalafior - na parze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt.
kalafior mały
buraczki 3-4 średnie
olej z pestek winogron 2 łyżeczki
ocet jabłkowy do smaku
włoszczyzna suszona drobna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (ziołowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak, buraczki, kalafior - na parze

Buraczki wyszorować, włożyć do woreczka, dolać 2 łyżki wody i zamknąć klamerką.
Udka kurczaka obrać ze skóry, przeciąć na połowę (przez staw), wytrybować kości.
Mięso opłukać i włożyć do osobnego woreczka, posypać suszoną włoszczyną - szczelnie zamknąć.
Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać na sicie, niezbyt dokładnie osączyć i umieścić w kolejnym woreczku - zamknąć klamerką.
Woreczki ułożyć na blaszce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175-185*C i włożyć blaszkę z woreczkami.
Piec ok.40 minut.

Przy otwieraniu woreczków uważać, aby się nie poparzyć!

Buraczki lekko przestudzić, obrać i dekoracyjnie pokroić - ja kroiłam falowanym nożykiem do frytek.
Pokrojone buraki skropić octem jabłkowym oraz olejem z pestek winogron.

Na talerzu ułożyć kawałki mięsa oraz warzywa - posypać całość solą ziołową i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 16.10.2012 10:21
super
EWI 16.10.2012 08:56
pycha
adelajda 16.10.2012 08:28
ciekawe zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak