Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak, buraczki, kalafior - na parze
Udka kurczaka obrać ze skóry, przeciąć na połowę (przez staw), wytrybować kości.
Mięso opłukać i włożyć do osobnego woreczka, posypać suszoną włoszczyną - szczelnie zamknąć.
Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać na sicie, niezbyt dokładnie osączyć i umieścić w kolejnym woreczku - zamknąć klamerką.
Woreczki ułożyć na blaszce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175-185*C i włożyć blaszkę z woreczkami.
Piec ok.40 minut.
Przy otwieraniu woreczków uważać, aby się nie poparzyć!
Buraczki lekko przestudzić, obrać i dekoracyjnie pokroić - ja kroiłam falowanym nożykiem do frytek.
Pokrojone buraki skropić octem jabłkowym oraz olejem z pestek winogron.
Na talerzu ułożyć kawałki mięsa oraz warzywa - posypać całość solą ziołową i pieprzem do smaku.