odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwica z dorsza

    400 g
  • boczek wędzony

    6 plastrów
  • olej rzepakowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Konfitura pomidorowa

  • passata pomidorowa

    3 łyżki
  • ocet jabłkowy

    kilka kropli
  • kurkuma

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Sałatka

  • dynia

    200 g
  • soczewica brązowa

    1 puszka
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

  • oregano

    do smaku
  • pomarańcza

    1
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
Konfitura pomidorowa: na niewielką ilość rozgrzanego oleju wsypujemy nieco kurkumy i podgrzewamy. Po chwili wlewamy passatę pomidorową, solimy, dodajemy pieprz czarny i kilka kropli octu jabłkowego. Odstawiamy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
Sałatka: z kawałków dyni usuwamy skórę i pozostałą część kroimy w kostkę. Kostki dyni wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy sporą ilość przyprawy do fasoli oraz oregano do smaku i odstawiamy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
Z pomarańczy ścieramy odrobinę skórki, a następnie filetujemy ją. Najpierw odcinamy końcówki pomarańczy, a następnie z góry do dołu ścinamy skórkę wraz z białą błonką i ostrym nożem wycinamy miąższ znajdujący się pomiędzy przeźroczystymi błonkami. Fileciki wraz z otartą skórką pomarańczy przekładamy do soczewicy, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do soczewicy.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Aromatyczny dorsz w plastrach boczku, odc. 13 foto
Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje. Na pergaminie układamy plastry boczku, tak, żeby nachodziły na siebie. I posypujemy je solą i sporą ilością pieprzu. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza, rozpoczynając od miejsca w którym kończy się zawinięty boczek. Usmażonego dorsza dzielimy na 3 części. Na talerz nakładamy konfiturę, sałatkę oraz kawałki ryby. Całość możemy ozdobić kiełkami oraz plastrami rzodkiewki (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga2313 03.07.2016 08:26
Robiłam tą rybkę (bez sałatki) i jest bardzo smaczna i aromatyczna. Gorąco polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat