Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z mintaja w occie
Mintaja wkładamy do miski i rozmrażamy, następnie odciskamy z nadmiaru wody i mielimy razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku przez maszynkę do mięsa.
Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą i namoczoną wcześniej w mleku bułkę, jajko oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli masa jest za luźna, dodajemy bułkę tartą.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej.
Następnie kulki smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone kulki wkładamy do miski.
Przygotowujemy zalewę.
Składniki na zalewę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut od chwili zagotowania.
Lekko przestudzoną zalewą zalewamy usmażone kulki.
Przykrywamy i zostawiamy.
Po dwóch-trzech dniach mamy pyszną przekąskę.