Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepyszny deser. Warto przygotować takie słodkie danie. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulki ryżowe:

  • ryż

    15 dag
  • mleko

    500 mililitrów
  • margaryna kostka

    10 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    5 dag
  • wiórki kokosowe

    2 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Sos:

  • maliny świeże

    1.5 szklanki
  • jeżyny

    0.25 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • woda

    200 mililitrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.

2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.

3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami.

Gotowe! Smacznego!

Dodatkowo: kilka malin i jeżyn do dekoracji, listki melisy do dekoracji. Z przepisu wychodzi 8 kulek ryżowych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat