Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kulki ryżowe:
-
ryż
15 dag -
mleko
500 mililitrów -
margaryna kostka
10 dag -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
cukier
5 dag -
wiórki kokosowe
2 dag -
sok z cytryny
1 łyżeczka
Sos:
-
maliny świeże
1.5 szklanki -
jeżyny
0.25 szklanki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
cukier
3 łyżki -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
woda
200 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie
1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.
2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.
3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami.
Gotowe! Smacznego!
Dodatkowo: kilka malin i jeżyn do dekoracji, listki melisy do dekoracji. Z przepisu wychodzi 8 kulek ryżowych.
Komentarze (0)