Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki rybne w zalewie octowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z mintaja 2 kg,
cebula 2 szt,
bułka namoczona w mleku 1 duża
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku,
sól i pieprz do smaku,
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat w zależności od potrzeby
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

dodatkowo;

Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

zalewa;

woda 5 szkl,
ocet 1 szkl,
sól 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
cukier w zależności od smaku,
tłuszcz 2 łyżki ze smażenia kulek

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki rybne w zalewie octowej

Rybę mrożoną ( u mnie mintaj) wcześniej rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody.

Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą.

Do masy rybnej dodać bułkę czerstwą wcześniej namoczoną w mleku lecz dokładnie odciśniętą z nadmiaru mleka, dodać przyprawy, jajko a na sam koniec bułkę tartą tak by masa nam sie dobrze sklejała.

Kulki panierować w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Usmażone kulki włożyć do wiekszego naczynia , przekładając pokrojoną cebulą, a następnie zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą octową, dodać 2 łyżki tłuszczu w którym piekliśmy kulki.
Każdy ma na pewno swój przepis na swoją ulubioną zalewę octową ale mimo tego podam mój przepis;
Zalewa;
Wodę zagotować z octem, dodać liście laurowe , ziele angielskie , sól oraz cukier do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 10:34
super jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak