Kuleczki ziemniaczano serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki ugotowane

    500-600 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • mozzarella

    150 g
  • koperek

    2 łyżki (posiekanego)

Dodatkowo

  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt (duże jajko)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy (można użyć ziemniaków, które zostały nam np. z obiadu). Do ziemniaków dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.

Z masy ziemniaczanej robimy małe placuszki (ok. 1 czubatej łyżki na sztukę), na środek nakładamy mozzarelle (ok. 1 małej łyżeczki), a następnie w dłoniach formujemy kuleczki.

W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, rozbełtane jajko i bułkę tartą. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtaczamy najpierw w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażymy na głębokim oleju przez ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kuleczki ziemniaczano serowe podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 02.02.2019 20:40
Pyszne kuleczki : )
KORAL 08.07.2016 10:00
Świetnie wyglądają , zresztą ja zawsze :)
gosia56 01.07.2016 10:48
na pewno smaczne;)
Barbara13 30.06.2016 21:28
Rewelacyjne!!
Katarzyna59 30.06.2016 20:42
bardzo smakowite
IKrakowianka 30.06.2016 19:57
super pomysł na pyszną przekąskę
halina17 30.06.2016 19:27
Przepyszne kuleczki
Mama niejadka 30.06.2016 12:50
Super kulki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat