Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ziemniaczano serowe

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki ugotowane 500-600 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 1-2 szt
mozzarella 150 g
koperek 2 łyżki (posiekanego)

Dodatkowo

mąka tortowa 1/2 szklanki
jajko 1 szt (duże jajko)
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczano serowe

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy (można użyć ziemniaków, które zostały nam np. z obiadu). Do ziemniaków dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.

Z masy ziemniaczanej robimy małe placuszki (ok. 1 czubatej łyżki na sztukę), na środek nakładamy mozzarelle (ok. 1 małej łyżeczki), a następnie w dłoniach formujemy kuleczki.

W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, rozbełtane jajko i bułkę tartą. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtaczamy najpierw w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażymy na głębokim oleju przez ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kuleczki ziemniaczano serowe podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.02.2019 20:40
Pyszne kuleczki : )
KORAL 08.07.2016 10:00
Świetnie wyglądają , zresztą ja zawsze :)
gosia56 01.07.2016 10:48
na pewno smaczne;)
Barbara13 30.06.2016 21:28
Rewelacyjne!!
Katarzyna59 30.06.2016 20:42
bardzo smakowite
IKrakowianka 30.06.2016 19:57
super pomysł na pyszną przekąskę
halina17 30.06.2016 19:27
Przepyszne kuleczki
Mama niejadka 30.06.2016 12:50
Super kulki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak