Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki ziemniaczane smażone i pieczone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg
jajko 1 średnie
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
skrobia ziemniaczana 300 g
mąka krupczatka 100-150 g
olej do smażenia

Porada

Kuleczki mogą być dodatkiem do obiadu albo osobną przekąską z dodatkiem ketchup lub sosu tatarskiego albo czosnkowego. *Można je zamrażać zarówno po usmazeniu jak i po upieczeniu. Wtedy do piekarnika wkłada się zamrożone i piecze kilka minut dłużej.

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki ziemniaczane smażone i pieczone

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu przecisnąć przez praskę. Kiedy lekko przestygną wbić całe jajko, posolić i popieprzyć, dodać mąkę ziemniaczaną i krupczatkę. Zagnieść plastyczne ciasto - dość miękkie ale nie klejące. W masy formować malutkie kuleczki i partiami obwiązać w głębokim oleju przez kilka minut. Olej nie powinien być zbyt gorący, aby kulki się zbytnio nie rumieniły - powinny pozostać lekko złotawe.
Odcedzić je dokładnie na papierowych ręcznikach i ostudzić.
Przed podaniem wysypać pojedynczą warstwą na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika z termoobiegiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.11.2015 00:15
Lubie takie.
misia53 18.11.2015 22:45
świetnie wygladaja Twoje kuleczki
Megg 18.11.2015 18:44
smaczny dodatek do obiadu
Dorota76 18.11.2015 18:16
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak