Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 5 dkg
olej 1 łyżka
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
sól 1 łyżeczka

Farsz

kapusta kiszona 45 dkg
pieczarki 30 dkg
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
białko 1 szt

Porada

Ciasto można rozwałkować na kształt prostokąta , położyć farsz i zwinąć całość jak roladę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami.

Kroki postępowania

1


Kapustę ugotować, odcedzić, wycisnąć
Krok 1 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
2
Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej.
Krok 2 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
3
Cebulę posiekać usmażyć razem z pieczarkami.
Krok 3 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
4
Pieczarki, cebulę wymieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
5
W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia
Krok 5 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
6
Wbić żółtka, wsypać sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej , wsypać mąkę. Miksować w mikserze aż ciasto będzie odstawało od brzegów miski. Następnie miskę przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia
Krok 6 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
7
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z miski na stolnicę. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na okrągłe placki.
Krok 7 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
8
Przygotować okrągłą formę o średnicy 26cm, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno formy położyć placek .
Krok 8 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
9
.Na placek położyć farsz
Krok 9 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto
10
Farsz przykryć drugim plackiem. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Piec około 60 min.
Krok 10 - Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 03.11.2016 11:00
wygląda pysznie
Urszula Świeca 02.11.2016 12:49
Dzięki za miłe komentarze.))
Patrycja33 02.11.2016 00:02
wyglada bardzo smakowicie:-)
Mniam 01.11.2016 22:18
Lubię takie wytrawne wypieki, a jeszcze z kapustą kiszoną to dla mnie bomba :) pyszności.
IKrakowianka 01.11.2016 20:43
bardzo fajny pomysł
ben-ka 01.11.2016 18:05
Świetny kształt ! zawsze robiłam w keksówce.
Wafelek2601 01.11.2016 17:45
Świetny przepis
Beatris 01.11.2016 17:42
Wygląda przepysznie, skusiłabym się na kawałeczek :)
Konczi 01.11.2016 17:04
dawno nie jadłam, a sama nie przygotowuje ... Został jeszcze kawałeczek ? :))
jagoda5913 01.11.2016 15:48
ciekawy przepis
cukiereczek 01.11.2016 14:22
dawno nie jadłam a Twoja propozycja jest smaczna
Agnieszka-87-25 01.11.2016 14:19
lubię takie
Stenka 01.11.2016 14:10
ciekawa propozycja ładnie wygląda
Marta1986 01.11.2016 14:05
bardzo smaczne
agnieszka214 01.11.2016 13:25
Apetycznie wygląda super
norweska20 01.11.2016 13:04
musze koniecznie zrobić ...wygląda kusząco :)
Justi2401 01.11.2016 13:02
Wygląda wspaniale :)
Krzysztof15 01.11.2016 11:24
świetna propozycja
sezamek 01.11.2016 11:22
Bardzo pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak