Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdzowe

mąka tortowa 500 g
mleko 3,2% 1 szk
drożdże świeże 20 g
margaryna 50 g
cukier kryształ 1 łyżka
sól do smaku
jajko 1 szk

Farsz

kapusta kiszona 500-700 g
prawdziwki suszone 5-7 szt
boczek wędzony 100 g
cebula 2-3 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
jajko 1 szt
masło 3 łyżki

Porada

Idealny do czerwonego barszczu lub półwytrawnego wina.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami

Ciasto drożdżowe:
Margarynę stopić - poczekać aż ostygnie.
Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier - rozrobić tak aby powstała płynna masa, dodać 1 szklankę ciepłego mleka (ja podgrzewam na 1 min. w mikrofali). Następnie wszystko wymieszać dodać mąkę, szczyptę soli, ostudzoną margarynę oraz 1 jajko. Wyrobić ciasto. Odstawić na minimum pół godziny w ciepłe miejsce.

Farsz:
Boczek skroić w plastry a następnie w małą kostkę, podsmażamy na patelni. gotowe skwarki odkładamy na talerzyk.

Suszone prawdziwki najpierw namaczamy w wodzie przez ok. pół godziny. Później gotujemy przez parę minut aż będą miękkie, osuszamy na sitku a jak ostygną kroimy je drobno.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu powstałym ze skwarek - jeśli ktoś woli może smażyć ją na maśle. Kiedy się zarumieni odkładamy ją osobno do miseczki.

Kapustę kiszoną drobno siekamy - jeśli uważamy że jest za słona można przemyć ją pod bieżącą wodą a później osuszyć.
Pozostałość tłuszczu ze skwarek wlewamy do garnka, dodajemy trochę masła i smażymy kapustę, dodajemy według uznania - sól, pieprz oraz kminek mielony. Dusimy ją tak długo aż będzie miękka.

Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość ok. 1cm. Na środek nakładamy farsz wg. kolejności i rozsmarowujemy go na cieście : najpierw kapusta, skwarki, cebula, grzyby i znów kapusta. Ciasto zawijamy, zlepiamy brzegi (powinno wyglądać jak trochę szerszy makowiec). Tniemy w kostkę dla ozdoby - mi się trochę za głęboko pocięło...Rozbełtanym jajkiem smarujemy na wierzchu - po upieczeniu będzie miało piękny złocisty kolor. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym ok. 200 st. C przez 50-60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.11.2015 11:23
wygląda apetycznie
IwonaKa 06.07.2015 21:21
nigdy nie jadłam kulebiaka,wygląda apetycznie
adelajda 09.01.2015 12:31
Smaczny kulebiak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak