Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami
Kroki postępowania
Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, po ugotowaniu kroimy na mniejsze części.
Kapustę kiszoną można przepłukać wodą jeżeli jest zbyt kwaśna.
Następnie gotujemy ją w wodzie z łyżką kminku, zielem angielskim i liściem laurowym.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
Na zeszkloną cebulę wrzucamy ugotowane i pokrojone grzyby- smażymy.
Do grzybów dodajemy kapustę, podlewamy wodą z gotowania grzybów i dusimy razem ok 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy sól, resztę mąki, jajko i olej, wyrabiamy jednolite ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 35- 40 minut.
Po tym czasie ciasto zarabiamy krótko jeszcze raz i wałkujemy.
Ciasto umieszczamy w keksówce tak żeby brzegi ciasta zwisały za formę.
Nakładamy farsz i sklejamy brzegi ciasta.
Smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy kminkiem
Pieróg upiekł się w 45minu.
Temperatura pieczenia 180 st C.
SMACZNEGO!!!