Kulebiak z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kulebiak z kapusty i grzybów, ale nie w cieście drożdżowym, lecz francuskim - dzięki temu danie jest szybkie w przyrządzeniu! Pysznym dodatkiem do kulebiaka jest czosnek marynowany - polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • kapusta kwaszona

    1/2 kilograma
  • grzyby

    300 gramów
  • olej

    do smażenia
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajo

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • czosnek marynowany

    1 słoik

Do smaku:

  • przyprawa do bigosu

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu na oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojona kapustę, wszystko dusimy, doprawiając przyprawą do bigosu.

Ciasto francuskie kroimy na dwa kawałki,  układamy jeden płat na pergamin. Na środku ciasta układamy przygotowany farsz, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy boki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i dociskamy widelcem. Pozostałym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i schładzamy przez 10 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 20-30 minut.

Kulebiaka podajemy z czosnkiem marynowanym, na przykład takim.

SMAK_PL
Grzyby - mogą być dowolne świeże grzyby lub suszone, wcześniej namoczone i lekko podgotowane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat