Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kapustą i grzybami

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kulebiak z kapusty i grzybów, ale nie w cieście drożdżowym, lecz francuskim - dzięki temu danie jest szybkie w przyrządzeniu! Pysznym dodatkiem do kulebiaka jest czosnek marynowany - polecam!

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
kapusta kwaszona 1/2 kilograma
grzyby 300 gramów
olej do smażenia
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
jajko 1 sztuka
boczek wędzony 200 gramów
czosnek marynowany 1 słoik

Do smaku:

Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Grzyby - mogą być dowolne świeże grzyby lub suszone, wcześniej namoczone i lekko podgotowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kapustą i grzybami

W rondlu na oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojona kapustę, wszystko dusimy, doprawiając przyprawą do bigosu.

Ciasto francuskie kroimy na dwa kawałki,  układamy jeden płat na pergamin. Na środku ciasta układamy przygotowany farsz, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy boki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i dociskamy widelcem. Pozostałym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i schładzamy przez 10 minut. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 20-30 minut.

Kulebiaka podajemy z czosnkiem marynowanym, na przykład takim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak