Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami (ciasto)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 ml
mleko 125 ml
drożdże 30 g
tłuszcz 50 g
jajko 2
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami (ciasto)

Przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę mąki, wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i nadal wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na prostokątny płat, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie (przepis na nadzienie znajdziecie w moim profilu), zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub wodą. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i nakłuć widelcem w kilku miejscach dość głęboko. Upiec na złoty kolor w średnio gorącym piekarniku. Podawać na gorąco. Można polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak