Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak
Zrobić ciasto drożdżowe:
Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać do temp. ok 35 stopni, wkruszyć w nie drożdże (można posypać z pół łyżeczki cukru) i zostawić do ich pączkowania.
jajka roztrzepać z solą. Dodać trochę mąki i następnie dodać zaczyn drożdżowy. Wyrabiać i dodawać resztę mąki. Przed końcem mąki dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto. Gdyby nie chciało odstawać od ręki to dodać jeszcze mąki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 minut a następnie je rozwałkować na 2 równe blaty mniej więcej w kształcie prostokąta na ok. 0,5cm grubości, na każdy z blatów wyłożyć po równo kapusty z pieczarkami i zwinąć w rolady. Dobrze skleić końce. Położyć na dużych blatach obok siebie zostawiając odstęp i wstawić do średnio wygrzanego piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Podawać ciepłe.
Kulebiak można wzbogacić w mięso z piersi z kurczaka - wtedy pokrojone w drobną kostkę przesmażamy je razem z pieczarkami.
Przepis na 2 kulebiaki