Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kule ryżowe z parmezanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany kleisty 2 szkl.
parmezan starty 1/3 szkl.
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat szczypta
oregano do smaku
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kule ryżowe z parmezanem

Ryż kleisty ugotować z dodatkiem soli. Przestudzić do temp. ok 40*C i połączyć z drobno utartym parmezanem. Masę doprawić ziołami, solą czosnkową i pieprzem. Wymieszać i uformować (mokrymi rękami) kule wielkości dużego orzecha włoskiego.
Jajka roztrzepać, obtoczyć ryżowe kule i opanierować w bułce tartej.
Wstawić do lodówki na pół godziny, a następnie czynności powtórzyć.
Smażyć na dość głębokiej oliwie na rumiano.

Podawać z ulubionym sosem typu Ketchup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak