Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziana babeczka w filiżance

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mleko 2% 1/2 szklanki
mus jabłkowy 2 pełne łyżeczki (u mnie z cynamonem)
olej rzepakowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Porada

Polecam wraz z babeczkami podać w małej miseczce więcej wiórków czekoladowych lub posypki, aby w trakcie jedzenia dosładzać babeczki. Czekolada pięknie topi się pod wpływem ciepła na babeczkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziana babeczka w filiżance

W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką).

Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki.

Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki).

Po wyjęciu babeczki oprószamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladową posypką lub wiórkami mlecznej czekolady. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 08.12.2016 18:59
Świetny pomysł!
MagdalenaIC 05.12.2016 00:34
Dziękuję ☺
adelajda 04.12.2016 14:39
To dla mnie nowość :)
Jadwiga/Jaga85 04.12.2016 14:10
ciekawy przepis
ilka01 04.12.2016 11:33
super pomysł :)
Aleksandra/Olcia 04.12.2016 09:35
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak