Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kubuś z pianką

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jak mu się oprzeć.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa kubusiowa:

sok bananowy 900 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Pianka:

galaretka niebieska 2 opakowania
jogurt naturalny 650 ml
cukier puder 4 łyżki

Dodatkowo;

galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kubuś z pianką

1.Biszkopt: Suche składniki wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodaj cukier zmiksować. Dodaj żółtka, ubij. Dodaj mąki, i wymieszać ręcznie. Piec ok. 35 min. w 170°C. Po upieczeniu delikatnie ściąć górę ciasta.
2. Masa kubusiowa: Budynie wsypać do 1 szkl. soku, wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać masę kubusiową i ugotować budyń. Wsypać galaretkę i wymieszać. Ciepłą ale nie gorącą masę wylać na biszkopt.
3. Pianka: Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody, następnie przestudzić. Wlej do jogurtu, wsyp cukier puder i zmiksować. Ostudzić i wylej na masę Kubuś. Schładzamy.
4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i wylać na górę ciasta. Posypać resztą biszkoptu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak