Przepis i sposób przygotowania na: Kubuś z pianką
1.Biszkopt: Suche składniki wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodaj cukier zmiksować. Dodaj żółtka, ubij. Dodaj mąki, i wymieszać ręcznie. Piec ok. 35 min. w 170°C. Po upieczeniu delikatnie ściąć górę ciasta.
2. Masa kubusiowa: Budynie wsypać do 1 szkl. soku, wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać masę kubusiową i ugotować budyń. Wsypać galaretkę i wymieszać. Ciepłą ale nie gorącą masę wylać na biszkopt.
3. Pianka: Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody, następnie przestudzić. Wlej do jogurtu, wsyp cukier puder i zmiksować. Ostudzić i wylej na masę Kubuś. Schładzamy.
4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i wylać na górę ciasta. Posypać resztą biszkoptu.