Kubuś z pianką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jak mu się oprzeć.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    6 szt.
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa kubusiowa:

  • sok bananowy

    900 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie

Pianka:

  • galaretka niebieska

    2 opakowania
  • jogurt naturalny

    650 ml
  • cukier puder

    4 łyżki

Dodatkowo;

  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: Suche składniki wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodaj cukier zmiksować. Dodaj żółtka, ubij. Dodaj mąki, i wymieszać ręcznie. Piec ok. 35 min. w 170°C. Po upieczeniu delikatnie ściąć górę ciasta.
2. Masa kubusiowa: Budynie wsypać do 1 szkl. soku, wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać masę kubusiową i ugotować budyń. Wsypać galaretkę i wymieszać. Ciepłą ale nie gorącą masę wylać na biszkopt.
3. Pianka: Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody, następnie przestudzić. Wlej do jogurtu, wsyp cukier puder i zmiksować. Ostudzić i wylej na masę Kubuś. Schładzamy.
4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i wylać na górę ciasta. Posypać resztą biszkoptu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat