Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kryształowa rolada

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta
masa
mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier do smaku 1-2 łyżki
masło 3/4 kostki
galaretka czerwona 1 szt.
galaretka pomarańczowa 1 szt.
galaretka zielona 1 szt.
galaretka żółta 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kryształowa rolada

Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia).
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno. Gdy są już ubite dodajemy do nich cukier, a potem żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie produkty. Całość delikatnie łączymy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy. Kładziemy na wilgotnej ściereczce i całość zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu biszkopt rozwijamy i smarujemy masą z galaretkami. Ponownie zwijamy. Wierzch dekorujemy masą, w którą wbijamy galaretki. Odstawiamy roladę do zastygnięcia.
MASA:
Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w ¾ szklanki wody. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostki i mieszamy ze sobą.

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie pozostawiamy go do ostygnięcia.
Masło ucieramy. Do utartego stopniowo dodajemy przestudzony budyń.
Z gotowej masy odstawiamy 2-3 łyżki na dekorację rolady. Do pozostałej części dodajemy 2/3 kostek galaretowych. Pozostałą część galaretek pozostawiamy na wykończenie wierzchu rolady.
WYKOŃCZENIE:
Zwiniętą roladę smarujemy masą (wcześniej odstawioną). Na masie układamy kostki galaretowe (pozostała 1/3 ). Roladę odstawiamy do zastygnięcia.

Taka rolada jest idealna na przyjęcie dla naszych najmłodszych. Kolorowe galaretki zawsze są lubiane przez dzieci:).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak