Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonkowe kostki
Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem i rozgotować na koniec dodać szczyptę soli i po wystudzeniu wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć połową schłodzonego ciasta na nim rozsmarować mus rabarbarowy i po wierzchu posypać poskubanymi kawałeczkami pozostałego ciasta( można też zetrzeć na tarce).
Truskawki pokroić w plasterki i posypać po cieście. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 45 min po upieczeniu lekko przestudzić i pokroić na porcję takie około 10cm na 10 cm.
Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, następnie wycisnąć z ozdobnie na środku każdej kostki.
Ciasto podawać na ciepło choć zimne też było dobre, śmietanę można zastąpić lodami.