Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO UCIERANE

jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
masło lub margaryna 12,5 dag
mąka tortowa 1,3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KRUSZONKA ORZECHOWA

orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier 2 łyżki
masło lub margaryna 100 gram

DYNIA KISIELOWO KORZENNA

woda 1/2 szklanki
dynia 1 kg/pokrojone kostki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście...

Kroki postępowania

1
dynię pokroić w kostki, do garnka wlać wodę i dusić mieszając z 8 minut, najlepiej do odparowania wody na średnim ogniu, do wystudzonej zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać
Krok 1 - kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... foto
2
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto
Krok 2 - kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... foto
3
forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto
Krok 3 - kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... foto
4
do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę
Krok 4 - kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... foto
5
na cieście wyłożyć dynię, rozsypać kruszonkę, posypać cukrem, piec w nagrzanym piekarniku 200 C okoóo 50-60 minut, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia i stężenia dyni - ciasto jest wyjątkowo smaczne, aromatyczne i szybko znikające z talerza...................SMACZNEGO!!!
Krok 5 - kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.06.2016 10:18
ciekawa propozycja
Alex_M 13.06.2016 10:23
fajne ciacho :)
Aleksandra/Olcia 13.06.2016 09:59
pycha mniam
Franciszek 13.06.2016 00:31
dobry pomysł
Motorek 12.06.2016 22:35
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak