Krupnik z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wody

    3 l
  • cebuli

    1 sztuka
  • marchewki

    6 sztuk
  • selera

    1 sztuka
  • pietruszki

    4 sztuki
  • kostki rosołowej

    1 sztuka
  • kaszy jęczmiennej

    1 szklanka
  • porcji rosołowej mięsa

    1 sztuka
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • koperek

  • śmietany

    2 łyżki
  • pulpeciki

  • mięsa mielonego

    60 dag
  • cebuli

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • mąki

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krupnik z pulpecikami foto
Do garnka wlać wodę i włożyć porcję rosołową. Ugotować. Marchewkę,seler i pietruszkę obrać ,umyć i zetrzeć na tarce. Wsypać do zupy. Po ugotowaniu porcje rosołową wyjąć. Wrzucić kostkę rosołową. Cebulę umyć,obrać i drobno pokroić. Usmazyc na oliwie i dodać do zupy. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Wsypać kaszę jęczmienną. Wymieszać.
Krok 2 - Krupnik z pulpecikami foto
Do mięsa mielonego dodać starkowaną cebulę. Wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Następnie wsypać bułkę tartą i mąkę. Wymieszać i uformować pulpeciki. Obtoczyć w mące.
Krok 3 - Krupnik z pulpecikami foto
Pulpeciki włożyć do gotującej się zupy. Dodać koperek i wymieszać. Po ugotowaniu pulpecików, wyjać. Zupę zabielić śmietaną. Wymieszać. Podawać zupę z pulpecikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 19.08.2013 15:22
U mnie też dzisiaj krupnik. Ale bez pulpetów.
joanna__s 19.08.2013 11:57
U mnie też dzisiaj pulpety. Ale bez krupniku.
Magula 19.08.2013 10:21
Ciekawe połączenie zupki z mięski8em

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat