Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    4 szt. (białe)
  • ser bursztyn tarty

    50 g
  • ciasto francuskie

    1 płat
  • wino białe

    50 ml
  • jajko

  • oliwa

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • tymianek

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy do garnka z oliwą, dodajemy przyprawy. Cebulę zalewamy białym winem i podduszamy aż wino odparuje. Wówczas zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Na tarce ścieramy ser, rozwałkowujemy ciasto francuskie i wykrajamy odpowiednie plastry pasujące do naczynia, w którym będziemy podawać zupę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Nalewamy gotową zupę do misek, posypujemy obficie tartym serem. Nakładamy plastry ciasta, szczelnie otaczając brzeg miski.
Krok 5 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Ciasto smarujemy białkiem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, do momentu aż ciasto wyrośnie i uzyska złocisty kolor.
Doradca Smaku
Pamiętaj, żeby ciasto francuskie kroić jedynie przykładając do niego nóż. Nie ciągniemy go, ponieważ brzegi będą poszarpane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 16.09.2015 00:25
idealne zestawienie ..ciasto francuskie- chrupiące i aromatyczna zupa..pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat