Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik porowy

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Składniki:

por (białe części) 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
kabanos drobiowy 250 gramów
masło klarowane 1 łyżka
pomidor 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
kasza jęczmienna 50 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy ziołowego pieprzu białowieskiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik porowy

Pory kroimy w piórka.
Seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Marchew w pół talarki.
Kabanosy kroimy na małe kawałki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w paski.
Natkę drobno siekamy.
Warzywa (bez pomidorów) i kabanosy smażymy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz białowieski, gotujemy około 15 min.
Po tym czasie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
Następnie dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze 10 min.

Na koniec wsypujemy natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.03.2019 21:38
Smakowita zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak