Krupnik na rozgrzewke

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    0,5 litra
  • miód prawdziwy

    0,5 litra
  • wanilia

    1 laska
  • cynamon Prymat

    1 łyzeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Kwas cytrynowy Prymat

  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    0,5 (przegotowana)
  • Goździki całe Prymat

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wszystkie przyprawy korzenne pokruszyć i zalać 0,2 l spirytusu zmieszanego z 0.1 litra wody. Całość wlać do słoika i szczelnie zakręcić po czym odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie ale codziennie mieszać zawartość. Po tym czasie zlewamy powstała zaprawkę korzenną. Do wysokiego garnka wlać 0.2 litra wody i do gorącej dodać miód i mieszając doprowadzić do wrzenia(na małym ogniu) gotować przez 10 minut. Pod koniec dodać szczyptę kwasku cytrynowego. ostudzić i dodać zaprawę korzenną i spirytus. Całość dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić do leżakowania na pół roku(do czasu aż się sklaruje)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mikrusiak 27.01.2011 18:36
:) hm... mniam...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat