Ciasteczka i muffiny: Rogaliki z konfiturą różaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 82%

    200 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • woda

    ok. 1/3 szklanki
  • wanilia

    laska
  • powidła

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, wody, ziarna wanilii i szczypty soli zagnieść ciasto, dodać szczyptę soli. Konsystencja ciasta powinna być dość sztywna, więc należy regulować gęstość ciasta ilością dodawanej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, a następnie pokroić w trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć trochę powideł i zwinąć w kształt rogalika. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Doradca Smaku
Powidło w zależności od smaku, np. różane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:43
Ale śliczne. :)
endzi 04.02.2016 18:42
smakowicie wyglądają!!
Franciszek 09.01.2016 00:43
piękne rogaliki
Iwusia 08.01.2016 23:30
wspaniałe sa te rogaliki
Renata9 08.01.2016 21:27
Rewelacyjne rogaliki :-)
MałaMi89 08.01.2016 20:18
Uwielbiam takie małe słodkości :)
JulkaTomeczek 08.01.2016 19:24
Pyszne rogaliki
cukiereczek 08.01.2016 19:19
idealne do wieczornej herbatki
Janina 08.01.2016 15:26
Wszystko co z nadzieniem różanym jest wspaniałe;))
Agnieszka-87-25 08.01.2016 14:39
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat