Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 sztuk
seler 1/2 średniego
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
por 1 mały
grzyby leśne 5-6 sztuk
ziemniaki 3-4 średnie
sól do smaku
pieprz do smaku
pęczak 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Kroki postępowania

1
1. Skrzydełka myjemy, sprawdzamy czy są ładnie obrane i wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą (ok 3 litry) i gotujemy. Dodajemy przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kucharek), oraz oczyszczone i obrane warzywa warzywa - seler,marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kostkę) oraz por (pokrojony w talarki).

2. Gdy wywar się zagotuje dodajemy umytą kaszę jęczmienną (pęczak). I uprzednio namoczone grzybki. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupka była klarowna aż kasza będzie miękka a skrzydełka gotowe (ok 1h).
Krok 1 - Krupnik foto
2
3. Skrzydełka wyjmujemy, wybieramy mięsko i wrzucamy do zupki.

4. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki. Całość gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie (10-15 minut).
Krok 2 - Krupnik foto
3
5. Zupkę próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)
Krok 3 - Krupnik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 26.02.2014 16:35
bardzo lubię krupnik
mysza75 31.01.2014 11:12
moja ulubiona zupka zimą, pyszności
Piter 31 22.03.2013 07:11
Lubię krupnik.
Lemon 29.11.2012 20:26
pycha
Barbara/zuza22_85 29.11.2012 20:20
smaczny
Konczi 29.11.2012 20:20
mąż mój uwielbia
babajaga1969 29.11.2012 19:23
dawno nie gotowałam krupniku - muszę odnowić menu domowe, bo dawniej gotowałam go częściej :)) - dobra zupka :))
Botwinka 29.11.2012 19:20
pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak