Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    200 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • woda letnia

    190 ml
  • mleko 2%

    190 ml
  • drożdże świeże

    35 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i zaczekać aż się rozpuszczą.
Krok 2 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Mleko wymieszać z wodą i lekko podgrzać. Do rozpuszczonych drożdży wlać kilka łyżek i dodać tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać kwadrans.
Krok 3 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Następnie dodać obie mąki, sól, resztę płynów i zamieszać.
Krok 4 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Na koniec dodać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i na ok. 45 min. dać do ciepłego miejsca.
Krok 5 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Z gotowego zrobić 12 bułeczek, które wzdłuż należy naciąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zaczekać jeszcze ok. 30 min.
Krok 6 - Krupczatkowe bułeczki, czyli chrupiące z wierzchu i pulchne w środku :) foto
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (na najniższy poziom dobrze jest dać naczynie z wodą). Piec tak przez 5 min., po czym naczynie wyciągnąć, temp. zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze przez ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Skotka 25.03.2015 22:20
Pyszne:) Uwielbiam domowe bułeczki:)
cooked 25.03.2015 19:00
muszą być niesamowite
RenataZ-et 25.03.2015 18:06
rewelacyjne na śniadanko
Justi2401 25.03.2015 17:57
Jejku jak one cudownie wyglądają, już sobie wyobraziłam takie świeżutkie z masełkiem i dżemem :)
ben-ka 25.03.2015 17:49
Mam krupczatkę, zrobię sobie z niej bułeczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat