Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy ze śmietaną i orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szkl
żółtko jajek 4 szt
olej 50 ml
margaryna 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 0,5 szkl

Krem z orzechów

orzechy włoskie 20 dag
cukier puder 12 dag
alkohol do smaku
mleko 3/4 szkl
margaryna 1 szt

Masa

nutella 5 łyżek
masło 10 dag

śmietanka

śmietanka 660 ml
galaretka truskawkowa 2 szt
wrzątek 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy ze śmietaną i orzechami

Ciasto:
Z białek ubijamy pianę z pozostałych składników zagniatamy ciasto na stolnicy i dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 25/36. Na jedno ciasto dajemy pianę. Oba pieczemy na rumiano w 180 stopniach do 20 minut.
Masa:
Nutellę miksujemy z masłem.
Krem z orzechów:
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim wcześniej zmielone orzechy włoskie. Margarynę ucieramy i miksujemy z orzechami, cukrem pudrem i alkoholem do smaku.
Śmietanka:
Śmietanę chłodzimy, po czym ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną we wrzątku.
Przełożenie:
Ciasto z bezą- krem z orzechów- ciasto- nutella- śmietanka- dekoracja

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 01.03.2016 16:05
Kuszące te Twoje ciasta;))
Madzai 29.02.2016 17:02
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak