Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy z winogronem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO, tortownica 26 cm

mąka 400 gram
masło 200 gram
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

DODATKOWO

winogrona 2-3 kiście
grysik 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z winogronem

Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem.
Na grysik wykładamy obrane z kiści winogrono.
Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.

Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:14
Znakomite.
tomek18 20.12.2015 18:58
pyszne ciasto
Franciszek 20.12.2015 12:12
pyszne do kawy
ada.la 20.12.2015 10:44
wygląda pysznie
Ewelina1991 20.12.2015 09:43
ciekawy przepis
Motorek 20.12.2015 08:12
uwielbiam ciasto z owocami
foczka-ks 19.12.2015 23:52
pomysłowo , smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak