Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka pszenna
2 szklanki -
mąka krupczatka
1 szklanka -
margaryna
1 kostka -
cukier puder
0,5 szklanki -
żółtko jajek
5 sztuk -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
ocet
3/4 łyżki
DODATKOWO
-
grysik
1-2 łyżki do posypania -
czerwona porzeczka
60 dag
PIANA
-
białko
5 sztuk -
cukier
3/4 szklanki -
kisiel cytrynowy
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Kruchy z porzeczkami
Na grysik wyłożyć owoce. Na owoce wyłożyć cytrynową piankę .
Całość przykryć startym na tarce schłodzonym ciastem.
PIANA: Białka ubić, dodać cukier. Na koniec kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Na pierwsze wrażenie ciasto jest trochę kwaskowate. By tego uniknąć można go hojnie posypać cukrem pudrem po wierzchu. Osobiście jednak lubię porzeczki i odpowiada mi taki kwaśny smak ciasta.![]()
Komentarze (25)
Załaduj więcej komentarzy (15)