Kruchy z porzeczkami

Kruchy z porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    3/4 łyżki

DODATKOWO

  • grysik

    1-2 łyżki do posypania
  • czerwona porzeczka

    60 dag

PIANA

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • kisiel cytrynowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kruchy z porzeczkami

CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę. Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców.
Na grysik wyłożyć owoce. Na owoce wyłożyć cytrynową piankę .
Całość przykryć startym na tarce schłodzonym ciastem.
PIANA: Białka ubić, dodać cukier. Na koniec kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
Jadwiga/Jaga85
Na pierwsze wrażenie ciasto jest trochę kwaskowate. By tego uniknąć można go hojnie posypać cukrem pudrem po wierzchu. Osobiście jednak lubię porzeczki i odpowiada mi taki kwaśny smak ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

gusia1000 07.06.2014 22:13
Znakomita słodkość.
gusia1000 07.06.2014 22:08
Smaczne ciasto.
gusia1000 06.06.2014 00:10
Dobre ciasto.
Ela15 03.06.2014 08:56
pięknie wygląda
gosia561 26.05.2014 20:03
ale jagódki
iziona 25.05.2014 21:07
Boskie ciasto
Grazyna0211 25.05.2014 12:29
pyszne ciasto
malaczarna23 25.05.2014 11:27
mniam:) pychotka,uwielbiam takie ciasta
Niki22 24.05.2014 23:54
musi być pyszne :)
alaaa 24.05.2014 22:39
super ciasto na lato

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat