Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szklanki
jabłka 5 sztuk
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka

Lista składników

cukier wg uznania
cynamon Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto.
Krok 1 - Kruchy z jabłkami  foto
2
Jabłka, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 2 - Kruchy z jabłkami  foto
3
Ciasto przełożyć na 20 minut do lodówki.
Krok 3 - Kruchy z jabłkami  foto
4
Po tym czasie wyjąć i oderwać kawałek (nieduży). Większą część wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę i posypać bułką tartą.
Krok 4 - Kruchy z jabłkami  foto
5
Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wyłożyć na jabłka.
Krok 5 - Kruchy z jabłkami  foto
6
Oderwany kawałek porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na bitą śmietanę.
Krok 6 - Kruchy z jabłkami  foto
7
Piec ok. 45 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Kruchy z jabłkami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak