Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z wiśniami i kruszonką
2. Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 1/3 ciasta, z powrotem owijamy folią i wkładamy do lodówki.
3. Resztę ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładamy na blaszkę. Wstawiamy jeszcze na 15-20 minut do lodówki, aż się schłodzi. Następnie ciasto pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.
4. Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem, wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy drugą część ciasta, palcami formujemy kruszonkę, wysypujemy na wiśnie. Ciasto wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Smacznego!