Kruchy placek z kiszoną kapustą Tomasza Jakubiaka

Kruchy placek z kiszoną kapustą Tomasza Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    300 g
  • masło

    200 g
  • jajko

    1
  • sól

    szczypta
  • kmin rzymski

    do smaku

Farsz

  • ziemniaki

    20 dag starych ugotowanych
  • grzyby leśne

    świeże
  • cebula

    1
  • kapusta kiszona

    20 dag
  • smalec

    1 łyżka
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bulion

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Grzyby i kapustę kiszoną posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Na łyżce smalcu przesmaż warzywa. Dodaj starte na grubych oczkach ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Dla smaku dodaj posiekane suszone wędzone śliwki i natkę pietruszki.
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza75

19.03.2016 10:28
moje smaki bardzo lubię takie tarty

Motorek

18.03.2016 21:55
wygląda pysznie

IKrakowianka

18.03.2016 21:44
rewelacja :)

norweska20

18.03.2016 19:55
apetyczna propozycja

RenataZ-et

18.03.2016 17:55
wygląda super!

gosia561

18.03.2016 15:40
bardzo apetycznie wygląda

Edita

18.03.2016 15:17
ciekawy przepis

Agnieszka-87-25

18.03.2016 14:32
wyśmienity jest

Futka

18.03.2016 13:59
Świetny i bardzo smakowity placek :)

Konczi

18.03.2016 11:04
Idealne połączenie, wygląda super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat