Kruchy placek z dynią i cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    18 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • cukier waniliowy

    16 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Farsz:

  • miąższ z dyni

    2 kilogramy
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1,5 opakowania
  • Cynamon mielony Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruchy placek z dynią i cynamonem foto
Dynię obieramy, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, posypujemy cukrem i smażymy ok 10 min. Do gorącej masy dodajemy sypką galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Kruchy placek z dynią i cynamonem foto
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.
Krok 3 - Kruchy placek z dynią i cynamonem foto
Ciastem wyklejamy dno i boki natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy 21cm. 1/3 ciasta zostawiamy. Posypujemy bułką tartą i wykładamy dynię. Posypujemy cynamonem.
Krok 4 - Kruchy placek z dynią i cynamonem foto
Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 60 min w 180 st. Studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 11.01.2016 06:43
fajne ciacho
misia53 20.11.2014 00:16
no całkiem , całkiem w porządku......
Ola1young 19.11.2014 15:56
ciekawe ciasto,chetnie spróbuję :)
Maria 70 19.11.2014 10:23
Słońce zaświeciło w ten pochmurny dzień.
Krystyna32 19.11.2014 08:44
pyszności
Krzysztof15 19.11.2014 06:27
pyszny placek
gusia1000 19.11.2014 02:40
Smacznie i kolorowo.
ada.la 18.11.2014 23:21
wygląda ciekawie
Monika-twin 18.11.2014 22:35
Musi byc pycha.
Ada-Gaba 18.11.2014 22:24
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat