Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek z czereśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kilogram
masło lub margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 100 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka

Piana

białko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuki
olej 0,5 szklanka
szczypta soli
czereśnie 0,5 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z czereśniami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy w zamrażalniku. Czereśnie płuczemy i drylujemy.
Krok 1 - Kruchy placek z czereśniami foto
2
PIANA: Białka i szczyptę soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche.
Krok 2 - Kruchy placek z czereśniami foto
3
Na pianie układamy gęsto czereśnie. Na czereśnie ścieramy na tarce na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek pieczemy ok 55 min. w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Kruchy placek z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak