Kruchutkie faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana

    100 ml
  • olej do smażenia

    0,75 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, śmietanę, jajka i żółtka zagnieśc, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Odcinac po ok. 1/4 ciasta i rozwałkowyac na bardzo cienkie placki - im cieńsze tym bardziej będą się rozpływac w ustach, to załuga również śmietany. Placki kroic w kwadraty lub romby i przeplatac przez dziurkę zrobioną w środku każdego rombu.

Podczas formowania faworków wlac oliwę do garnka lub rondla, czekac aż się rozgrzeje, by móc wrzucac faworki. Powinny od razu wypłynąc na powierzchnię i po niedlugim czasie się zarumienic, wtedy można je obrocic i za chwile wyciągnąc, smażyc następne.

Faworki wyjęte z oleju kładziemy na gazecie aby tłuszcz się odsączył, po czym kładziemy na talerz. Posypujemy równomiernie cukrem pudrem dzięki przesiewaniu przez sitko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (59)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 18.07.2016 21:05
bardzo lubię
pestka 10.11.2013 11:40
faworki są super
ONY_za_kare 06.06.2013 21:11
pyszne takie
Grażyna13 03.05.2013 15:41
Podoba mi się ten przepis :)
Halina14 12.04.2013 08:45
faworki pycha
MONIKA62 18.02.2013 13:50
super=)
fotoviderek 18.02.2013 09:59
Pyszne :)
Motorek 05.02.2013 09:24
uwielbiam chruściki
Emiliozo 28.01.2013 08:03
smak mego dzieciństwa
EmciaPichci 26.01.2013 20:35
mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat