Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami i budyniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1/2 szkl
masło 200 g
żółtko jajek 4 szt

Beza

białko 4 szt
cukier puder 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Masa

budyń śmietankowy 1 op
śliwki węgierki 0,5 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1-2 łyżki
płatki migdałowe 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, a na nim wyłożyć nasze ciasto.
Krok 1 - Kruche ze śliwkami i budyniem foto
2
Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu (można go zrobić trochę wcześniej). Masę budyniową kładziemy na cieście.
Krok 2 - Kruche ze śliwkami i budyniem foto
3
Śliwki obrać z pestek pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Następnie wykładamy śliwki na masę budyniową.
Krok 3 - Kruche ze śliwkami i budyniem foto
4
Beza:
Z podanych składników przygotowujemy bezę, którą wykładamy na masę śliwkową.
Migdały prażymy na patelni i posypujemy naszą bezę.
Krok 4 - Kruche ze śliwkami i budyniem foto
5
Ciasto pieczemy w 180 stopniach 40-45 min do suchego patyczka.
Smacznego:))
Krok 5 - Kruche ze śliwkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 24.09.2014 16:48
wspaniałe ciasto;)
dodi 24.09.2014 09:20
ale bym zjadła
Czyki 24.09.2014 08:23
Pyszne ciasto :) już jadę do Ciebie :):)
Kejti 24.09.2014 08:03
To musi obłędnie smakować.Skuszę się na kawałeczek :-)
Kuchenka 23.09.2014 22:57
rewelacja :)
halinah 23.09.2014 22:02
dobry deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak