Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 50 dkg
cukier puder 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
margaryna 20 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ponadto

śliwki 50 dkg
cukier odrobina do posypania śliwek
cynamon Prymat odrobina do posypania śliwek
cukier puder trochę do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder, szczyptę soli, śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto kruche.

Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną część rozwałkować i dać na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

Śliwki umyć, wydrążyć pestki, połówki poukładać równomiernie na placek i posypać cukrem i cynamonem. Rozwałkować drugi placek i przykryć nim śliwki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.

Jak ciasto lekko przestygnie to posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.10.2017 12:05
przepyszne ciasto do popołudniowej kawusi :-)
jejkuchnia 30.09.2017 08:13
Takie i podobne ciasta moja mama piekła nam w dzieciństwie. Pyszne. :)
bietka 29.09.2017 20:38
dziękuję , to prawda :)
w mojej kuchni 29.09.2017 18:36
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak