Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche zakrętasy z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 g
cukier puder 70 g
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mąka pszenna 230 g
kakao 2 łyżki
orzechy laskowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche zakrętasy z orzechami

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Orzechy laskowe należy zmielić w młynku lub blenderze do konsystencji piasku. Masło, przesianą mąkę, przesiany cukier puder, ekstrakt z wanilii połączyć w misce i szybko zagnieść ciasto. Ciasto należy następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zmielone orzechy. Obie części ciasta rozwałkować na prostokąty (wielkości mniej-więcej zeszytu A4). Jeden prostokąt nałożyć na drugi i zwinąć w rulon. Ciasto schłodzić w zamrażarce przez minimum 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

Schłodzone ciasto należy pokroić na 0,5cm plasterki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec przez ok.15 minut. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 12.09.2012 18:10
świetne
malinka18 12.09.2012 15:38
robię podobne ale z orzechami jeszcze nie robiłam.
iziona 12.09.2012 14:14
Urocze ciasteczka :)
sylwia / sytofala 12.09.2012 13:29
zawsze mnie urzekają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak