Przepis i sposób przygotowania na: Kruche zakrętasy z orzechami
Orzechy laskowe należy zmielić w młynku lub blenderze do konsystencji piasku. Masło, przesianą mąkę, przesiany cukier puder, ekstrakt z wanilii połączyć w misce i szybko zagnieść ciasto. Ciasto należy następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zmielone orzechy. Obie części ciasta rozwałkować na prostokąty (wielkości mniej-więcej zeszytu A4). Jeden prostokąt nałożyć na drugi i zwinąć w rulon. Ciasto schłodzić w zamrażarce przez minimum 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Schłodzone ciasto należy pokroić na 0,5cm plasterki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec przez ok.15 minut. Studzić na kratce.