Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z rabarbarem i jabłkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
cukier puder 1 szkl
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4
jajko 1
proszek do pieczenia 1 op
masa
jabłka 0,8 kg
rabarbar 4 łodygi
cukier 15 dag
galaretka cytrynowa 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z rabarbarem i jabłkami

Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać resztę składników na ciasto, posiekać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny, po tym czasie podzielić na 2 części i upiec placki (duża blaszka) w 180st C do zarumienienia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rabarbar drobno pokroić i przełożyć do garnka, dodać cukier i 1/2 szkl wody. Chwilę pogotować na małym ogniu. Do gorącej masy wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki i posypać cukrem pudrem.
Masę można przygotować z samych jabłek lub tylko z rabarbaru i można dodać do niej cynamon.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela9 16.09.2013 00:38
Takie ciasto chodzi za mną od tygodnia.
goofy9 01.09.2013 10:49
uwielbiam rabarbar, a w połączeniu z jabłkami to już niebo
goofy9 13.08.2013 23:40
oj szkoda że już po rabarbarze :)
Andrzej8 17.05.2013 14:48
o takiego jeszcze nie jadłem
Bogusiaz 17.05.2013 07:55
super ciasto
Konczi 17.05.2013 07:39
pysznie wygląda
msmors 17.05.2013 07:35
super ciasto
monisia1977 17.05.2013 05:48
super ciacho
treonina 16.05.2013 23:17
cudowne ciasto!
Megg 16.05.2013 23:13
pyszne ciasto :)
bietka 16.05.2013 21:30
pyszne ciasto :)
meg1984 16.05.2013 21:29
na pewno smaczny deser
iwi 16.05.2013 21:29
Idealne na plotki przy kawie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak