Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z rabarbarem i czereśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche ciasto z rabarbarem i czereśniami. Słodko-kwaśny smak dodatków sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

rabarbar 5 sztuk
czereśnie 3 garście
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 0.5 szklanki
masło 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 6 sztuk
cukier 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z rabarbarem i czereśniami

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do lodówki a drugą rozdrabniamy na kruszonkę i zasypujemy spód przygotowanej dużej blaszki. Ciasto oprószamy kakao. Rabarbar obieramy, kroimy i oprószamy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto. Wykładamy też umyte, osączone i wydrylowane czereśnie. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i budyń. Masę wykładamy na rabarbar i czereśnie. Z reszty ciasta robimy skubaną kruszonkę i zasypujemy całość. Pieczemy do zrumienienia ok. 50 min w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak