Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkiem i konfiturą pomarańczową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 100 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 3 łyżki
cukier puder 3/4 szklanki
jabłka 3-4 szt
konfitura 1 słoiczek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkiem i konfiturą pomarańczową

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, Dodać masło lub margarynę ,posiekać nożem ,rozgnieść palcami . Wbić jajko i żółtko , dodać śmietanę i wyrobić ciasto . Włożyć do lodówki na 1/2 godziny .
Obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki .
Ciasto wyjąć z lodówki ,rozwałkować i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę .
Ułożyć plasterki z jabłek ,posypać cynamonem i wstawić do piekarnika na 30 minut w 190 stopni i piec na złoty kolor.Po wyjęciu posmarować konfiturą pomarańczową i wstawić jeszcze na 5 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.09.2016 16:55
fajne ciacho
Babeczka35 31.07.2016 07:04
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak